Interview

Pamela Anderson over "The Last Showgirl"

Ruben Nollet

Demi Moore (The Substance) was vorig jaar niet het enige vergeten icoon dat haar carrière onverwacht zag heropleven. Ook Pamela Anderson kreeg een nieuwe kans waarop ze nooit had gehoopt. De film: The Last Showgirl, een rauw drama over een vrouw die haar hele leven gedanst heeft in een Moulin Rouge-achtige show in Las Vegas. Nu is ze 57, verneemt ze dat de show de boeken sluit en is ze verplicht om de realiteit in de ogen te kijken. Een rol die haar op het lijf geschreven is, vertelt Anderson op het filmfestival van Zürich.

Enkele jaren geleden ben je terug verhuisd naar je geboortedorp Ladysmith in Canada omdat je je carrière vaarwel had gezegd. Hoe ben je dan toch weer in The Last Showgirl beland?

Dankzij Gia [Coppola, kleindochter van Francis Ford], de regisseur van de film. Haar nicht Kate Gersten had een toneelstuk geschreven dat gebaseerd was op gesprekken met de danseressen van de Vegas-show Jubilee!, die in 2016 de deuren sloot. Samen met Gia, die altijd al een film wou maken in Las Vegas, heeft ze er uiteindelijk een scenario van gemaakt. Ze vonden mij perfect voor de hoofdrol en stuurden dat script naar mijn agent. Maar die vond het niks en liet niets weten. Ik was op dat moment al terug naar Canada vertrokken, en ik had sowieso geen contact meer met dat agentschap. Het toeval wou dat mijn zoon Brandon, die producer is, daar toevallig binnenliep en het script zag liggen, met de naam ‘Coppola’ erop. “Wat is dit?” vroeg hij. “O, dat is hier binnengekomen voor je moeder” zeiden ze, “Maar het zal haar nooit interesseren. Het verdient heel slecht en niemand zal die film willen zien.” Toen ik het uiteindelijk las, wist ik meteen dat ik het moest doen.

Wat sprak je precies aan in het personage van Shelly?

Het klikte gewoon. Het voelde aan als leven en dood voor mij. Ik hoorde Shelly’s stem in mijn hoofd terwijl ik het las. Ik kon er mijn hele levenservaring in kwijt. Het was zelfs een soort therapie om haar te spelen. Ik zat diep in haar huid. Ik heb Gia meteen gebeld via Zoom om te zeggen dat niemand anders die rol kon spelen. Ik bedoel, natuurlijk zouden andere acteurs het ook kunnen, maar zo voelde het. Ik zat daar in Ladysmith, een piepklein stadje op Vancouver Island, met een strooien hoed op mijn hoofd, en ik dacht: “Haal me hier weg! Laten we dit doen!” Ik zag het als mijn enige kans om nog eens in een film te spelen. Ik had dit nodig.

Wat heb je opgestoken van die voormalige showgirls?

Dat ze hun vak bijzonder ernstig nemen. Het is een kunstvorm en het verdient respect. Je moet op een bepaalde manier kunnen stappen, je op een bepaalde manier aankleden. Wij moesten een beroep doen op specialisten, want het is een hele choreografie om die kostuums aan te trekken. Je hebt maar enkele ogenblikken om je tussen twee nummers om te kleden. Wat trek je dan eerst uit? Wat daarna? Ik vond het enorm boeiend om die fysieke kant van de film te combineren met de lange monologen en dialogen en de spiegels en de kleedkamer en de kleine ruimtes.

Shelly en de andere showgirls moeten opboksen tegen allerlei vooroordelen. Herkenbaar voor jou?

Weet je, terwijl ik in Baywatch speelde, ging ik regelmatig naar Samuel French, een boekhandel naast een theater in Los Angeles. Daar las ik dan toneelstukken van Tennessee Williams en Sam Shepard. Het theater heeft me altijd al aangetrokken, net zoals musicals en films. Maar ik had er nooit aan gedacht om daar mijn brood mee te verdienen. Ik dacht dat het allemaal kinderen van showbizz-mensen waren die de carrière van hun ouders verderzetten. Dat het in de familie bleef. (lacht) Maar ik ben verzot op allerlei cineasten, van Fellini en Godard tot Herzog en Cassavetes. Ik kijk al mijn hele leven naar dat soort films. Alleen kende niemand die kant van mij. Niemand verwachtte het ook. Die ervaring heb ik in Shelly verwerkt.

Je hebt geen schrik om jezelf te tonen zoals je bent, zowel in de film als erbuiten. Je draagt bijvoorbeeld geen make-up meer. Wanneer heb je beslist om daarmee op te houden?

Ik vind dat vrouwen er altijd van nature interessant uitzien, hoe oud ze ook zijn. Je blote gezicht tonen is ook een intiem en lief gebaar. Het is kwetsbaar. Ik wil dat mensen me zien zoals ik ben. Social media hebben zo’n slechte invloed, ook met al die filters. Zoveel jonge mensen, zeker jonge meisjes, kijken naar foto’s op Instagram en naar zichzelf in de spiegel, en ze voelen zich ontgoocheld, zelfs als ze er goed uitzien. Ik heb dus beslist om mezelf als experiment te gebruiken. En Shelly is het ideale personage om dat door te drukken, om al die lagen make-up weg te nemen. Het was niet gemakkelijk om dat ook aan de andere actrices te vragen. Alleen Jamie Lee Curtis was er meteen voor te vinden. De anderen wilden hun make-up niet wegnemen. Zij wilden liever een soort make-up gebruiken die de indruk gaf dat ze geen make-up op hadden, als je snapt wat ik bedoel. Maar Gia zei: “Pam draagt totaal geen make-up. Geen contour, geen lip gloss, niks.” Wat is er ook mis met een bloot gezicht?

The Last Showgirl

Shelley (Pamela Anderson) moet aan haar toekomst denken wanneer haar show in Las Vegas plots ten einde komt.

Ruben Nollet