Enkele jaren geleden ben je terug verhuisd naar je geboortedorp Ladysmith in Canada omdat je je carrière vaarwel had gezegd. Hoe ben je dan toch weer in The Last Showgirl beland?
Dankzij Gia [Coppola, kleindochter van Francis Ford], de regisseur van de film. Haar nicht Kate Gersten had een toneelstuk geschreven dat gebaseerd was op gesprekken met de danseressen van de Vegas-show Jubilee!, die in 2016 de deuren sloot. Samen met Gia, die altijd al een film wou maken in Las Vegas, heeft ze er uiteindelijk een scenario van gemaakt. Ze vonden mij perfect voor de hoofdrol en stuurden dat script naar mijn agent. Maar die vond het niks en liet niets weten. Ik was op dat moment al terug naar Canada vertrokken, en ik had sowieso geen contact meer met dat agentschap. Het toeval wou dat mijn zoon Brandon, die producer is, daar toevallig binnenliep en het script zag liggen, met de naam ‘Coppola’ erop. “Wat is dit?” vroeg hij. “O, dat is hier binnengekomen voor je moeder” zeiden ze, “Maar het zal haar nooit interesseren. Het verdient heel slecht en niemand zal die film willen zien.” Toen ik het uiteindelijk las, wist ik meteen dat ik het moest doen.
Wat sprak je precies aan in het personage van Shelly?
Het klikte gewoon. Het voelde aan als leven en dood voor mij. Ik hoorde Shelly’s stem in mijn hoofd terwijl ik het las. Ik kon er mijn hele levenservaring in kwijt. Het was zelfs een soort therapie om haar te spelen. Ik zat diep in haar huid. Ik heb Gia meteen gebeld via Zoom om te zeggen dat niemand anders die rol kon spelen. Ik bedoel, natuurlijk zouden andere acteurs het ook kunnen, maar zo voelde het. Ik zat daar in Ladysmith, een piepklein stadje op Vancouver Island, met een strooien hoed op mijn hoofd, en ik dacht: “Haal me hier weg! Laten we dit doen!” Ik zag het als mijn enige kans om nog eens in een film te spelen. Ik had dit nodig.
Wat heb je opgestoken van die voormalige showgirls?
Dat ze hun vak bijzonder ernstig nemen. Het is een kunstvorm en het verdient respect. Je moet op een bepaalde manier kunnen stappen, je op een bepaalde manier aankleden. Wij moesten een beroep doen op specialisten, want het is een hele choreografie om die kostuums aan te trekken. Je hebt maar enkele ogenblikken om je tussen twee nummers om te kleden. Wat trek je dan eerst uit? Wat daarna? Ik vond het enorm boeiend om die fysieke kant van de film te combineren met de lange monologen en dialogen en de spiegels en de kleedkamer en de kleine ruimtes.